Prispevki

Otroške bolezni v nosečnosti

NORICE

Norice so virusna okužba, ki jo ogromna večina preboli že v otroštvu, saj je izredno nalezljiva. Nosečnico testiramo izključno, če se po kontaktu z obolelim otrokom pojavijo tipični izpuščaji. V primeru, da nosečnica zboli, se jo zdravi s protitelesi proti virusu noric. Cepi se nosečnic nikoli ne, saj gre za živo cepivo.
Če kljub zdravljenju pride do okužbe ploda, so posledice odvisne od tedna nosečnosti. Pred 13. tednom je možen spontan splav, anomalije ploda se pojavijo pri 0,4 % plodov, med 13. in 20. tednom v 2 % lahko pride do prirojenih anomalij: brazgotinjenje kože, slabše razviti udi, vnetje oči, anomalije možgan, ledvic.
Če ženska zboli nekaj dni pred porodom in do 48 ur po porodu lahko pride do neonatalnih noric, ki so zaradi okužbe možganov lahko smrtne za otroka; v 25 %.

 

OŠPICE

Ošpice so virusna okužba, proti kateri se v Sloveniji redno cepi od leta 1968. Za bolezen so značilni tipični izpuščaji in izredno visoka telesna temperatura. V 30 % pride do zapleta -bakterijska vnetja ušes, pljučnica, vnetje možganovine. Problem nastane pri nosečnici, ki ni bila cepljena po programu. V Sloveniji se tako kot drugod po svetu povečuje število primerov ošpic zaradi neprecepljenosti populacije.
Obstaja le podporna terapija, usmerjene ni. Ošpice ne povzročajo prirojenih anomalij, povzročajo pa zastoj v rasti, prezgodnje porode, umre 1-2/1000 plodov. Zelo je ogrožena tudi nosečnica.

 

PARVO VIRUS B19 (PETA BOLEZEN)

Glede na raziskave je približno polovica nosečnic že prebolela peto bolezen. Četrtina obolelih nima nobenega simptoma, sicer pa je značilno slabo počutje ob povišani telesni temperaturi, ki ji sledi precej značilen rdeč izpuščaj po licih.
Z mame na otroka se prenese v 30 – 50 %, le v 5 % imajo plodove dejansko težave, edini zaplet pri njem je anemija, ki pa je lahko tudi zelo huda, anomalij ne povzroča. Verjetnost okužbe ploda je bistveno pogostejša, če nosečnica zboli pred 20. tednom nosečnosti.
Prenaša se z izločki, slino. Ker za bolezen ni značilno kihanje in kašljanje, se redko prenaša kapljično po zraku. Za preprečevanje svetujemo strogo higieno, umivanje rok z milom, izogibanje obolelim. Usmerjenega zdravljenja ni, če se ugotovi zelo huda slabokrvnost pri plodu lahko naredijo znotrajmaternična transfuzija krvi (tudi v Ljubljani).

 

HERPES SIMPLEX VIRUS 6 (ŠESTA BOLEZEN)

Za bolezen je značilna vročina in otekli sklepi, ko pa vročina pade, se pojavi izpuščaj predvsem po vratu in trupu. Ni dokazov, da povzroča kakršnekoli težave v nosečnosti, sumi se, da bi lahko povzročala spontane splave pred 12. tednom nosečnosti.

 

CITOMEGALOVIRUS – CMV

Še ena virusna otroška bolezen iz družine herpes virusov. Za boleznijo obolevajo relativno pogosto tudi mladi odrasli. Najbolj značilno je vnetje žrela s povečanimi bezgavkami, lahko tudi izolirano povečane le bezgavke – infekcijska mononukleoza, redko kot pljučnica. Nalezljivost je nizka, najpogosteje preko otrok, ki obiskujejo vrtec. 40 % odraslih jo je prebolelo.
Nosečnice se po izpostavljenosti ne testira, če ne razvije kliničnih znakov, oziroma izolirano pri otroku opazimo zastoj v rasti ali pomanjkanje plodovnice. Dokazuje se protitelesa v krvi, običajno vsaj dvakrat, da se spremlja titer le-teh. Verjetnost prenosa z mame na plod je 30 – 50 %; do 2 % rojenih otrok je pozitivnih na CMV. 85 – 95 % okuženih plodov nima nobenih težav, pri ostalih pa zastoj v rasti, redko celo smrt ploda v maternici, po rojstvu lahko opažamo motnje sluha, zaostanek v mentalnem in motoričnem razvoju. Zdravljenje ne obstaja.

 

HERPES SIMPLEX 1 IN 2

Oba virusa povzročata kožne spremembe na obolele delu; tipične mehurčke. Za nosečnice je problematična le herpetična okužba spolovila ob samem porodu ali spremembe po prsih po porodu – odsvetovano dojenje.
Obstaja več vrst zdravil, običajno se uporablja Aciklovir tako za zdravljenje bolezni med nosečnostjo in dojenjem, kot za preventivo pri nosečnicah, ki se jim herpes pogosto ponavlja, navadno šele po 36. tednu. V primeru herpetičnega izpuščaja ob porodu ali ˝prodromalnih˝ znakih – srbečica, pekoč občutek in anamnezi pogostih izpuščajev, se naredi elektivni carski rez.

 

Peter Stražar, 23. avgust 2018

 

 

Vaje za mišice medeničnega dna -
Keglove vaje

VAJE ZA MIŠICE MEDENIČNEGA DNA

DOLGI STISKI – stisnemo mišice neprekinjeno 6 – 8 sekund, sledi enako dolg odmor, da se mišice sprostijo. Sčasoma lahko tudi podaljšujemo čas enkratnega stiska do 10 sekund. Naredimo 10 zaporednih ponovitev. Med vajo stojimo ali sedimo.
KRATKI STISKI – med dolgim stiskom, še dodatno 5-krat hitro dodatno maksimalno stisnemo, kot bi dodatno cukali navzgor in navznoter.
STISKI OB DIHANJU – ob počasnem globokem dihanju s trebušnimi mišicami (s prepono) skupaj z izdihom zategnete tudi mišice medeničnega dna.

Za te vaje nikoli ni prepozno. Po 2 – 4 mesecih bi že morali opaziti izboljšanje. Pri pravilnem izvajanju vaj je pomembno tudi:
– pravilno dihanje – dihanja ne smemo zadrževati, dihamo normalno,
– pravilna telesna drža – ob nepravilni oz. slabi drži se spremeni nagib medenice, poveča se obremenitev hrbtenice, prav tako je preobremenjeno medenično dno, saj se močno poveča pritisk nanj,
– sprostitev – pomembno je čutiti čim večjo razliko med napetimi in sproščenimi (relaksiranimi) mišicami. Spoznanje teh občutkov je glavni cilj sproščanja,
– učenje je pogosto najlažje leže na boku.

TEST, DA NAPENJAMO PRAVE MIŠICE:

STOP TEST – med uriniranjem poskušajte zaustaviti curek urina za nekah sekund, nato urinirajte dalje, do popolne izpraznitve mehurja. Test izvajajte občasno, recimo 1-krat tedensko.
TEST V RAHLEM RAZKORAKU – roka kontrolira presredek (predel med nožnico in zadnjikom). Ob pravilnem stisku mišic se predel na mestu dotika roke dvigne, ob sprostitvi pa spet spusti navzdol proti roki.

Peter Stražar, 5. avgust 2017.

Trening sečnega mehurja

Zaradi načina življenja se vedno pogosteje dogaja, da imamo ljudje težave z mehurjem. Zaradi prepogostega uriniranja, premalo popitih tekočin, po drugi strani pa odlašanja uriniranja, se mišica mehurja lahko bodisi razvadi ali utrudi. Če se pojavi prepogosto uriniranje, uriniranje ponoči 2-krat ali večkrat (kar je v višji starosti lahko povsem normalno, ker se zmanjša izločanje hormona, ki zavira nastajanje urina ponoči), lahko tudi bolečine v področju mehurja; spodnji sprednji del trebuha, lahko pomaga “prevzgoja” ali trening mehurja.

 

TRENING SEČNEGA MEHURJA

Za prevzgojo sečnega mehurja si naredite urnik obiskov stranišča. Možgani s tem dobijo nadzor nad praznenjem sečnega mehurja. Postopoma podaljšujte čas med enim in drugim uriniranjem. Če ste prej morali na stranišče vsako uro, poskusite podaljšati ta čas na uro in 15 minut. Kolikor je mogoče, se držite urnika za uriniranje, ki ste si ga zastavili. Ko vam zadrževanje urina za dodatnih 15 minut ne bo povzročalo več težav, podaljšajte čas še za dodatnih 15 minut. S tem se trenira vaš mehur, da bo sposoben zadržati večjo količino urina.

Če med intervali začutite nenadno hudo potrebo po uriniranju poskušajte odložiti uriniranje z naslednjimi ukrepi:

– Prekinete z delom, ki ga trenutno opravljate. Sedite ali stojite na mestu. Če se ne premikate, boste lažje zadržali urin. Lahko stopite na prste ali se usedete na stol, tako, da so stegna v celoti na stolu.
– Večkrat hitro in močno stisnite medenične mišice, ne da bi jih vmes popolnoma sprostili.
– Z roko pritiskajte na presredek ali se usedite preko v svitek zvite brisače.
– Večkrat globoko vdihnite in sprostite telo.
– Počakajte, dokler huda potreba po praznjenju mehurja ne mine – 10 do 20 sekund.
– Pojdite na stranišče, ne da bi pri tem preveč hiteli. Medtem, ko hodite, še vedno stiskajte mišice medeničnega dna in naj vas ne zgrabi panika.

 

SPREMEMBA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA

Naslednji ukrepi pomagajo zmanjšati težave zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja:

– Dnevno spijte zadostno količino tekočine (2 litra oz. nekoliko več v vročem vremenu ali če ste telovadili). Premalo zaužite tekočine ima posledico bolj koncentriran urin, kar še poslabša težave s sečnim mehurjem z draženjem.
– Omejite pitje kave, pravega čaja, pijač, ki vsebujejo kofein (coca-cola, red bull), gaziranih in alkoholnih pijač. Le-te spodbujajo nastanek urina, lahko dražijo sečni mehur in s tem težave še poslabšajo.
– Izogibajte se hrani in pijači, ki lahko draži vaš mehur: paradižnik in prehrambeni izdelki na osnovi paradižnika, začinjena hrana, citrusi in pijača iz citrusov, čokolada, ter pijača in živila, ki vsebujejo umetna sladila.
– Če morate ponoči večkrat izprazniti mehur, se izogibajte večjih količin tekočine tik pred spanjem (še posebno toplih napitkov).
– Polno črevo vpliva na izločanje in zadrževanje urina, zato poskrbite za redno prebavo in se izogibajte zaprtju.
– Uživanje hrane z visoko vsebnostjo vlaknin olajša prebavo (zelenjava, sadje, …).
– Med uriniranjem ali odvajanjem blata bodite sproščeni in se ne prenapenjajte. Ženske naj ne čepijo nad straniščno školjko, ampak naj se usedejo. Ne hitite, sečni mehur povsem izpraznite.
– Redno izvajajte vaje za mišice medeničnega dna.
– Poskrbite za primerno telesno težo. Prevelika telesna teža pritiska na mehur, lahko pa tudi oslabi mišice medeničnega dna. Uživajte uravnoteženo prehrano in bodite redno telesno dejavni.

Predvsem pa si zapomnite: Bodo dnevi, ko boste lahko premagali občutek hude potrebe po uriniranju, bodo dnevi, ko vam to ne bo uspelo. Toda ne obupajte. Potrebno je veliko dobre volje in vztrajnosti.

Peter Stražar, 11. avgust 2017

Menstrualne bolečine - pomoč brez analgetikov

Marsikatera ženska ima vsaj občasno menstrualne bolečine, še pogosteje pa ženske, ki še niso rodile. Bolečina je posledica krčev maternice. Ob odsotnosti bolezni rodil so krči posledica delovanja lokalnih hormonov iz maternice – prostaglandinov. Ti hormoni nastajajo zlasti v sluznici maternice, tako imajo ženske z debelejšo sluznico navadno tudi močnejše krče, ki naj bi pomagali to sluznico ob menstruaciji izločiti iz maternice.

 

Kaj lahko ženske naredijo same doma? Poleg najpogosteje uporabljanih analgetikov lahko vsaka poizkusi pomiriti težave tudi z modrostmi naših babic.

 

Znano je, da toplota zmanjšuje bolečino. To zlasti velja za bolečine v mišicah. In kaj je maternica drugega kot kepica mišic, ki ima v notranjosti votlino s sluznico…

Še ne dolgo nazaj je vsaka hiša imela termofor. Po eni strani za gretje nog v mrzlih spalnicah, po drugi za pomoč pri bolečinah. Topel termofor na spodnji del trebuha pomaga miriti maternico in zmanjšuje bolečine. Po še starejših modrostih pa je za lajšanje bolečine boljša ˝suha˝ in ne ˝mokra˝ toplota kot je pri termoforju. Za gretje  s suho toploto se uporablja bodisi segreto opeko bodisi vrečke napolnjene s semeni; najpogosteje lanenim semenom. Opeko ali vrečko s semeni segrejemo v pečici, na radiatorju ali na ponvi in jo uporabimo na želenem mestu.

 

Pred masovno popularizacijo kave je vsaka gospodinja imela širok repertoar čajev. Tako rekoč za vsako težavo. Ali kot je rekla teta Pehta – Za vsako bolezen raste rož’ca na svet’. To je skoraj res, a se moramo zavedati o omejeni moči zelišč. So pa dobro pomagalo.

Za boleče menstruacije se priporoča pitje čaja iz plahtice. Učinkovitost plahtice so tudi znanstveno dokazali in je v našem okolju najbolj poznana za pomoč pri ženskih težavah. Kot dobra dodatka plahtici se dodajata rman, ki ima blag učinek proti krčem, in kamilica, ki ima splošno pomirjujoč učinek.

 

Peter Stražar, 5. november 2015

Samopomoč pri vnetjih nožnice

Pri blažjih vnetjih pravzaprav veliko, zlasti če gre za glivično vnetje. Pomagati pa se da tudi pri blagih bakterijskih vnetjih. Razlikujemo ju po obliki in barvi izcedka. Glivično vnetje ima običajno bel ali prozoren izcedek, v njem pa najdemo majhne delčke, kot skuto, običajno srbi, lahko tudi peče. Bakterijsko vnetje je bistveno bolj raznoliko, saj ga lahko povzroči več različnih vrst bakterij. Barva je lahko od belo-rumene, rumene, zelenkaste, lahko je penast, vlecljiv. Pogosteje peče, pogosto pa tudi srbi, lahko je prisoten občutek bolečine v nožnici. Ker pride do obeh vnetij zaradi padca pH v nožnici in razrasti glivic oziroma bakterij, imamo več možnosti samozdravljenja. Zamenjati povzročitelja vnetja z normalno prisotno bakterijo, znižati pH ali zmanjševati vnetje.

 

Najprej se vedno izplača poizkusiti z navadnim jogurtom. V jogurtu so mlečno kislinske bakterije – Lactobacili. Ti so normalno prisotni v nožnici. Izpodrivajo glivice in nižajo pH nožnice s presnavljanjem glikogena, ki je prisoten v luščečih odmrlih celicah sluznice, v mlečno kislino. Poleg tega ima jogurt tudi že sam po sebi nižji pH. Torej malo jogurta na najmanjši tampon in v nožnico za vsaj pol ure do treh ur, ponavljati večkrat dnevno.

 

Če vas ne moti vonj, lahko pH zelo učinkovito nižate z navadnim kisom. Nizek pH uničuje glivice in marsikatero bakterijo (ne pa dobrih Lactobacilov). Sam postopek je enak kot pri samozdravljenju z jogurtom. Zna pa biti bolj neprijetno tako zaradi vonja, kot da zaradi poškodovane sluznice lahko peče.

 

V zadnjem času se ženske vedno pogosteje poslužujejo tudi zdravljenja vnetij z oljem čajevca (Tea Tree Oil). Tega lahko kupimo kot čisto eterično olje, vendar ga je dobro pred uporabo razredčiti, saj sicer peče. Najdemo ga tudi v obliki krem (najbolj poznana je od Just-a). Ker je tudi olje čajevca za boljši učinek potrebno dati čim globlje v nožnico, svetujem uporabo tampona, na katerega date nekaj kapljic razredčenega olja ali malo kreme; za cca 15 – 30 min.

 

Pri vsakem vnetju je na mestu vsaj nekaj dnevna abstinenca od spolnih odnosov. Razlog je preprost. Med odnosom s trenjem lahko poškodujemo že tako bolj občutljivo sluznico in povzročitelj vnetja ima s tem boljše pogoje, saj je naravna obramba telesa oslabljena. In kot drugo, sperma je bazična – ima visok pH, kar pomeni, da ima še slabšalen učinek na že tako vneto nožnico. S spolnimi odnosi se lahko bakterijsko vnetje lažje preseli v maternico in jajčnike, kar pa je bistveno drugačna zgodba…

 

Če v nekaj dneh niste uspešni ali se vnetje slabša, je vsekakor na mestu obisk ginekologa.

 

Peter Stražar, 7. september 2015