Samopomoč pri vnetjih nožnice

Kaj lahko ženska sama stori v primeru vnetja nožnice?

 

Pri blažjih vnetjih pravzaprav veliko, zlasti če gre za glivično vnetje. Pomagati pa se da tudi pri blagih bakterijskih vnetjih. Razlikujemo ju po obliki in barvi izcedka. Glivično vnetje ima običajno bel ali prozoren izcedek, v njem pa najdemo majhne delčke, kot skuto, običajno srbi, lahko tudi peče. Bakterijsko vnetje je bistveno bolj raznoliko, saj ga lahko povzroči več različnih vrst bakterij. Barva je lahko od belo-rumene, rumene, zelenkaste, lahko je penast, vlecljiv. Pogosteje peče, pogosto pa tudi srbi, lahko je prisoten občutek bolečine v nožnici. Ker pride do obeh vnetij zaradi padca pH v nožnici in razrasti glivic oziroma bakterij, imamo več možnosti samozdravljenja. Zamenjati povzročitelja vnetja z normalno prisotno bakterijo, znižati pH ali zmanjševati vnetje.

 

Najprej se vedno izplača poizkusiti z navadnim jogurtom. V jogurtu so mlečno kislinske bakterije – Lactobacili. Ti so normalno prisotni v nožnici. Izpodrivajo glivice in nižajo pH nožnice s presnavljanjem glikogena, ki je prisoten v luščečih odmrlih celicah sluznice, v mlečno kislino. Poleg tega ima jogurt tudi že sam po sebi nižji pH. Torej malo jogurta na najmanjši tampon in v nožnico za vsaj pol ure do treh ur, ponavljati večkrat dnevno.

 

Če vas ne moti vonj, lahko pH zelo učinkovito nižate z navadnim kisom. Nizek pH uničuje glivice in marsikatero bakterijo (ne pa dobrih Lactobacilov). Sam postopek je enak kot pri samozdravljenju z jogurtom. Zna pa biti bolj neprijetno tako zaradi vonja, kot da zaradi poškodovane sluznice lahko peče.

 

V zadnjem času se ženske vedno pogosteje poslužujejo tudi zdravljenja vnetij z oljem čajevca (Tea Tree Oil). Tega lahko kupimo kot čisto eterično olje, vendar ga je dobro pred uporabo razredčiti, saj sicer peče. Najdemo ga tudi v obliki krem (najbolj poznana je od Just-a). Ker je tudi olje čajevca za boljši učinek potrebno dati čim globlje v nožnico, svetujem uporabo tampona, na katerega date nekaj kapljic razredčenega olja ali malo kreme; za cca 15 – 30 min.

 

Pri vsakem vnetju je na mestu vsaj nekaj dnevna abstinenca od spolnih odnosov. Razlog je preprost. Med odnosom s trenjem lahko poškodujemo že tako bolj občutljivo sluznico in povzročitelj vnetja ima s tem boljše pogoje, saj je naravna obramba telesa oslabljena. In kot drugo, sperma je bazična – ima visok pH, kar pomeni, da ima še slabšalen učinek na že tako vneto nožnico. S spolnimi odnosi se lahko bakterijsko vnetje lažje preseli v maternico in jajčnike, kar pa je bistveno drugačna zgodba…

 

Če v nekaj dneh niste uspešni ali se vnetje slabša, je vsekakor na mestu obisk ginekologa.