Otroške bolezni v nosečnosti

OTROŠKE BOLEZNI IN NOSEČNOST

 

NORICE

Norice so virusna okužba, ki jo ogromna večina preboli že v otroštvu, saj je izredno nalezljiva. Nosečnico testiramo izključno, če se po kontaktu z obolelim otrokom pojavijo tipični izpuščaji. V primeru, da nosečnica zboli, se jo zdravi s protitelesi proti virusu noric. Cepi se nosečnic nikoli ne, saj gre za živo cepivo.
Če kljub zdravljenju pride do okužbe ploda, so posledice odvisne od tedna nosečnosti. Pred 13. tednom je možen spontan splav, anomalije ploda se pojavijo pri 0,4 % plodov, med 13. in 20. tednom v 2 % lahko pride do prirojenih anomalij: brazgotinjenje kože, slabše razviti udi, vnetje oči, anomalije možgan, ledvic.
Če ženska zboli nekaj dni pred porodom in do 48 ur po porodu lahko pride do neonatalnih noric, ki so zaradi okužbe možganov lahko smrtne za otroka; v 25 %.

OŠPICE

Ošpice so virusna okužba, proti kateri se v Sloveniji redno cepi od leta 1968. Za bolezen so značilni tipični izpuščaji in izredno visoka telesna temperatura. V 30 % pride do zapleta -bakterijska vnetja ušes, pljučnica, vnetje možganovine. Problem nastane pri nosečnici, ki ni bila cepljena po programu. V Sloveniji se tako kot drugod po svetu povečuje število primerov ošpic zaradi neprecepljenosti populacije.
Obstaja le podporna terapija, usmerjene ni. Ošpice ne povzročajo prirojenih anomalij, povzročajo pa zastoj v rasti, prezgodnje porode, umre 1-2/1000 plodov. Zelo je ogrožena tudi nosečnica.

PARVO VIRUS B19 (PETA BOLEZEN)

Glede na raziskave je približno polovica nosečnic že prebolela peto bolezen. Četrtina obolelih nima nobenega simptoma, sicer pa je značilno slabo počutje ob povišani telesni temperaturi, ki ji sledi precej značilen rdeč izpuščaj po licih.
Z mame na otroka se prenese v 30 – 50 %, le v 5 % imajo plodove dejansko težave, edini zaplet pri njem je anemija, ki pa je lahko tudi zelo huda, anomalij ne povzroča. Verjetnost okužbe ploda je bistveno pogostejša, če nosečnica zboli pred 20. tednom nosečnosti.
Prenaša se z izločki, slino. Ker za bolezen ni značilno kihanje in kašljanje, se redko prenaša kapljično po zraku. Za preprečevanje svetujemo strogo higieno, umivanje rok z milom, izogibanje obolelim. Usmerjenega zdravljenja ni, če se ugotovi zelo huda slabokrvnost pri plodu lahko naredijo znotrajmaternična transfuzija krvi (tudi v Ljubljani).

HERPES SIMPLEX VIRUS 6 (ŠESTA BOLEZEN)

Za bolezen je značilna vročina in otekli sklepi, ko pa vročina pade, se pojavi izpuščaj predvsem po vratu in trupu. Ni dokazov, da povzroča kakršnekoli težave v nosečnosti, sumi se, da bi lahko povzročala spontane splave pred 12. tednom nosečnosti.

CITOMEGALOVIRUS – CMV

Še ena virusna otroška bolezen iz družine herpes virusov. Za boleznijo obolevajo relativno pogosto tudi mladi odrasli. Najbolj značilno je vnetje žrela s povečanimi bezgavkami, lahko tudi izolirano povečane le bezgavke – infekcijska mononukleoza, redko kot pljučnica. Nalezljivost je nizka, najpogosteje preko otrok, ki obiskujejo vrtec. 40 % odraslih jo je prebolelo.
Nosečnice se po izpostavljenosti ne testira, če ne razvije kliničnih znakov, oziroma izolirano pri otroku opazimo zastoj v rasti ali pomanjkanje plodovnice. Dokazuje se protitelesa v krvi, običajno vsaj dvakrat, da se spremlja titer le-teh. Verjetnost prenosa z mame na plod je 30 – 50 %; do 2 % rojenih otrok je pozitivnih na CMV. 85 – 95 % okuženih plodov nima nobenih težav, pri ostalih pa zastoj v rasti, redko celo smrt ploda v maternici, po rojstvu lahko opažamo motnje sluha, zaostanek v mentalnem in motoričnem razvoju. Zdravljenje ne obstaja.

HERPES SIMPLEX 1 in 2

Oba virusa povzročata kožne spremembe na obolele delu; tipične mehurčke. Za nosečnice je problematična le herpetična okužba spolovila ob samem porodu ali spremembe po prsih po porodu – odsvetovano dojenje.
Obstaja več vrst zdravil, običajno se uporablja Aciklovir tako za zdravljenje bolezni med nosečnostjo in dojenjem, kot za preventivo pri nosečnicah, ki se jim herpes pogosto ponavlja, navadno šele po 36. tednu. V primeru herpetičnega izpuščaja ob porodu ali ˝prodromalnih˝ znakih – srbečica, pekoč občutek in anamnezi pogostih izpuščajev, se naredi elektivni carski rez.