Menstrualne bolečine – pomoč brez analgetikov

Marsikatera ženska ima vsaj občasno menstrualne bolečine, še pogosteje pa ženske, ki še niso rodile. Bolečina je posledica krčev maternice. Ob odsotnosti bolezni rodil so krči posledica delovanja lokalnih hormonov iz maternice – prostaglandinov. Ti hormoni nastajajo zlasti v sluznici maternice, tako imajo ženske z debelejšo sluznico navadno tudi močnejše krče, ki naj bi pomagali to sluznico ob menstruaciji izločiti iz maternice.

 

Kaj lahko ženske naredijo same doma? Poleg najpogosteje uporabljanih analgetikov lahko vsaka poizkusi pomiriti težave tudi z modrostmi naših babic.

 

Znano je, da toplota zmanjšuje bolečino. To zlasti velja za bolečine v mišicah. In kaj je maternica drugega kot kepica mišic, ki ima v notranjosti votlino s sluznico…

Še ne dolgo nazaj je vsaka hiša imela termofor. Po eni strani za gretje nog v mrzlih spalnicah, po drugi za pomoč pri bolečinah. Topel termofor na spodnji del trebuha pomaga miriti maternico in zmanjšuje bolečine. Po še starejših modrostih pa je za lajšanje bolečine boljša ˝suha˝ in ne ˝mokra˝ toplota kot je pri termoforju. Za gretje  s suho toploto se uporablja bodisi segreto opeko bodisi vrečke napolnjene s semeni; najpogosteje lanenim semenom. Opeko ali vrečko s semeni segrejemo v pečici, na radiatorju ali na ponvi in jo uporabimo na želenem mestu.

 

Pred masovno popularizacijo kave je vsaka gospodinja imela širok repertoar čajev. Tako rekoč za vsako težavo. Ali kot je rekla teta Pehta – Za vsako bolezen raste rož’ca na svet’. To je skoraj res, a se moramo zavedati o omejeni moči zelišč. So pa dobro pomagalo.

Za boleče menstruacije se priporoča pitje čaja iz plahtice. Učinkovitost plahtice so tudi znanstveno dokazali in je v našem okolju najbolj poznana za pomoč pri ženskih težavah. Kot dobra dodatka plahtici se dodajata rman, ki ima blag učinek proti krčem, in kamilica, ki ima splošno pomirjujoč učinek.